Kääntäjienpäivästä YK:n teemapäivä – Kansainvälistä kääntäjienpäivää 2017 vietetään Tampereella

 

Käännösalan edustajat, opettajat ja opiskelijat juhlistavat tänä vuonna YK:n teemapäivänä ensimmäistä kertaa toteutuvaa kansainvälistä kääntäjienpäivää Tampereen yliopistolla. Kääntäjienpäivän aattona, perjantaina 29.9., järjestettävään tapahtumaan on ilmoittautunut yli 200 osallistujaa. Kääntäjienpäivän teemana on tänä vuonna Kääntäminen ja moninaisuus.

YK:n yleiskokous on 24.5.2017 hyväksynyt päätöslauselman, jolla 30.9. vietettävästä kääntäjien ja tulkkien vuosipäivästä tulee yksi maailmanlaajuisista teemapäivistä. Päätöslauselman hyväksyminen on merkittävä tunnustus kaikille ammattikääntäjille, -tulkeille ja -terminologeille, joiden roolia kansojen yhdistäjänä ja rauhan, yhteisymmärryksen ja kehityksen edistäjinä YK näin haluaa korostaa.

”Kansainvälisen kääntäjienpäivän julistaminen YK:n teemapäiväksi korostaa kääntäjien ja tulkkien merkitystä kansainvälisessä yhteistyössä. Kääntäjillä ja tulkeilla on ollut keskeinen rooli YK:n toiminnassa alusta saakka, joten on hyvä, että heidän tärkeytensä näin tunnustetaan”, toteaa SKTL:n puheenjohtaja Heikki Karjalainen.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) järjestää vuosittain valtakunnallisen tapahtuman yhteistyössä Suomen käännöstoimistojen liiton (SKTOL) ja Käännösalan asiantuntijoiden (KAJ) kanssa. Vuonna 2017 kääntäjienpäivän tapahtuma järjestetään yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa.

Kansainvälisen kääntäjienpäivän aiheita Tampereella ovat oikeustulkkauksen erikoistumiskoulutus, kääntäminen suomen ja arabian välillä, suomalaisten TV-sarjojen ja elokuvien vienti ja kääntäjän rooli viennin tukipylväänä sekä käännössarjakuvan synty. Lisäksi case-keskustelussa pohditaan käännösprosessia toimeksiannosta loppuasiakkaalle asti kääntäjän, käännöstoimiston ja kouluttajan näkökulmasta.

Kansainvälisen kääntäjienpäivän viettoon liittyen järjestetään torstaina 28.9. Tampereen yliopiston kanssa yhteistyönä #TranslatingEurope-työelämäilta, jonka tarkoituksena on alustusten ja vapaamuotoisen keskustelun kautta tuoda yhteen tulevaisuuden ammattilaiset, heidän opettajansa ja työnantajat päivittämään tilannekuva tulevista uranäkymistä.


Lisätiedot: SKTL:n tiedottaja
Maarit Laitinen, maarit.laitinen@sktl.fi

Seuraa kääntäjienpäivää sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #ITD, #ITD2017, #Kääntäjienpäivä ja #KäPä2017.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s