Tiedote: Kieliasiantuntijat ry:n ja SKTL ry:n kannanotto 27.9.2019

TIEDOTE

Kieliasiantuntijat ry ja Suomen ja kääntäjien tulkkien liitto SKTL ry julkaisivat tänään perjantaina 27.9.2019 kannanoton Suomen kielitaidon yksipuolistumisesta. Kannanotto julkaistaan liittojen omien kanavien lisäksi muun muassa Turun Sanomissa. Kannanotto liittyy vahvasti tänään järjestettävään Kansainvälisen kääntäjienpäivän tilaisuuteen. Kieliasiantuntijat ry:n toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik pitää kannanottoon liittyvän puheenvuoron tänään Kääntäjienpäivän alkajaisiksi.

Kannanotolla halutaan vedota kuntiin monipuolisempien kielten opetusryhmien puolesta. Suomen kieltenopettajien liiton tekemän kyselyn mukaan lukiossa opiskeltavien kielten valikoima on kaventunut. Moni osaa englantia, sillä 98 % lukiolaisista valitsee englannin ensimmäiseksi kielekseen. On kuitenkin huolestuttavaa, että yhteiskunnastamme katoaa monipuolinen kielitaito. Yhä harvempia kieliä hallitaan hyvin tai osataan ammattimaisesti.

Kieliasiantuntijoita tarvitaan ylläpitämään kansainvälisen yrityksen viestinnän korkeaa laatua kielestä riippumatta ja varmistamaan, että imago on yhdenmukainen kaikilla kohdekielillä ja kaikissa kohdekulttuureissa. Tarvitsemme pienessä kansakunnassamme hyvää ja monipuolista kielitaitoa ja sitä vahvistavaa korkeatasoista opetusta, jotta meille voi myös kasvaa yhteiskunnassa tarvittavia kielten ammattilaisia – kuten te, arvoisat Kääntäjienpäivän osallistujamme.

Kannanoton pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä. Osallistu mukaan keskusteluun aihetunnisteila #KäPä2019, #kääntäjienpäivä ja #monipuolinenkielitaito.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s